3.08.2016 г.

ПРИКРИВАНЕ ТАЙНИТЕ НА ВЯРВАЩИТЕ


ПРИКРИВАНЕ ТАЙНИТЕ НА ВЯРВАЩИТЕ


Тази велика религия е религия на милостта, състраданието и улеснението, а не на затруднението. Вярващ, който изпълнява шериата на Аллах, но извърши грешка или грях, трябва да се покае. И ако се покае, то Аллах ще приеме покаянието му и ще му опрости греха. А този от вярващите, който е станал свидетел на този грях, е длъжен да не го разгласява и така да му помогне да се покае. Прикриването на вярващия е едно от задълженията на мюсюлманина към неговия брат.
Пратеникът на Аллах (салляллаху алейхи ве селлем) е казал:
“Който прикрие един вярващ, Аллах ще прикрие него в съдния ден.” /Бухари с Фетх – 5/97 №2442, Муслим – 4/1996 №2580/
Затова отделните членове на мюсюлманското общество живеят в мир и спокойствие, в смирение - техните грехове не се разкриват, както е в другите общества. Когато се извърши грешка, тя остава скрита и името на нейния извършител не се разгласява. Всеки човек е неприкосновен в своя дом, затова не е позволено да бъде шпиониран, или да се злослови по негов адрес.
Пратеникът на Аллах (салляллаху алейхи ве селлем) е казал:
“Ей вие, които сте повярвали на думи, но вярата не е влязла в сърцата ви. Не злословете за мюсюлманите и не разкривайте техните грешки, защото който разкрива грешките им, Аллах ще разкрие неговите, а когато Аллах разкрие грешките му, Той ще го разкрие и в дома му.”
/ Ебу Дауд – 5/194 №4880, Ахмед – 4/421 (хасен)


0 коментара:

Публикуване на коментар